Categories Dieta

Wieprzowina w diecie to mniej kalorii każdego dnia

Jednym z najważniejszych czynników, który ma związek z naszym zdrowiem i tym, co spożywamy, jest wartość energetyczna, czyli kalorie w naszej diecie. Gdy liczba kalorii jest wystarczająca, wówczas, jeśli jesteśmy zdrowi, możemy bardzo skutecznie dbać o naszą sylwetkę, zachowując dobrą kondycję, dobre samopoczucie i uśmiech na twarzy.

Powinniśmy zwrócić uwagę na to, ile kalorii potrzebujemy, aby prawidłowo funkcjonować. Każdy dzień nie musi być taki sam pod względem posiłku. Dobrze jest jednak bilansować nasze energetyczne zapotrzebowanie (kalorie) w rozsądnym okresie czasu. Dietetycy proponują przyjmować tydzień jako tak zwany okres rozliczeniowy. Podstawą wszelkich kalkulacji związanych z kaloriami jest konieczność pamiętania, że 1 gram białka podobnie jak i węglowodanów dostarcza ok. 4 kcal, a tłuszcze – ponad dwa razy więcej, tj. 9 kcal. Chude 100 gram schabu dostarczy nam 139 kcal, a nieco bardziej tłusty kawałek nawet 157 kalorii. Gdy pozbawimy go skrawków tłuszczu, liczba kcal może ulec zmniejszeniu o około 20 proc. Z niektórych badań wynika, że szynka jest jeszcze chudsza i liczba kalorii, jaką otrzymamy po zjedzeniu jej 100 g, wyniesie 118 kcal. Dla porównania – 100 g tuszki kurczaka dostarcza 158 kcal. Wartość energetyczna wieprzowiny zmniejszyła się znacząco w efekcie poprawy umięśnienia świń oraz ich lepszego żywienia i utrzymania zgodnie z wymogami dobrostanu.

Mięso dzięki zawartemu w nim tłuszczowi sprawia, że odczuwamy sytość po zjedzonym posiłku. Tłuszcz potęguje smak mięsa. Należy pamiętać o tym, by nie przekraczać zaleceń zdrowotnych dla naszego wieku, płci czy grupy zawodowej (praca lekka czy obarczona wysiłkiem fizycznym). Jeśli jemy bardziej kalorycznie, niż potrzebujemy, to zużyjmy ten nadmiar ćwicząc, na przykład poprzez marsz z kijkami nordic-walking lub z psem, włączając naszych bliskich – dzieci, żonę lub męża, a może sąsiadkę lub sąsiada. Jeśli jednak pojawią się problemy ze zdrowiem, posłuchajmy lekarza i dietetyka.

Przepis na schab w piwie
Składniki:
– 0,5 kg schabu bez kości
– sól, pieprz
– 3-4 łyżki majeranku
– 2-3 ząbki czosnku
– olej
– szklanka piwa ciemnego
– 2-3 liście laurowe
– 2-3 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Schab nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i roztartym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki na noc. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni – zabieg ten nada mięsu soczystość. Następnie wkładamy go do garnka i zalewamy do połowy ciemnym piwem, dorzucamy listek laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez dwie godziny. Schab kroimy w plastry po ostygnięciu. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Artykuł ukazał się w gazecie „SUPER express” w dniu 12.02.2015r. jako piąty z cyklu „Wieprzowina pod lupą”, sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *