Przyswajalność przez organizm ludzki witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest zdecydowanie lepsza w przypadku tłuszczów zwierzęcych niż roślinnych.
Wieprzowina jest najlepszym źródłem witaminy B1 (tiaminy). Wpływa ona na pracę tarczycy, układ nerwowy i procesy metaboliczne. Bierze czynny udział w procesie spalania węglowodanów, co zapewnia dostarczenie odpowiedniej ilości energii i wspomaga odchudzanie. Zapotrzebowanie na tę witaminę rośnie w przypadku palenia papierosów, nadużywania alkoholu, kawy, po zabiegach chirurgicznych oraz w sytuacjach stresowych. Tiamina jest niezbędna organizmowi do prawidłowego przeprowadzenia niektórych procesów oddechowych. Dodatkowo zmniejsza odczuwanie bólu oraz przyspiesza proces gojenia się ran. Wieprzowina, obok jajek, twarogu, cielęciny i polędwicy wołowej jest także świetnym źródłem witaminy B2 (ryboflawiny). Niedobory tej witaminy objawiają się licznymi zmianami skórnymi – przetłuszczeniem się skóry, pęknięciami ust oraz stanami zapalnymi jamy ustnej. Prowadzą także do zmian w obrębie narządu wzroku – uczucie „piasku” pod powiekami, pieczenie czy też łzawienie oczu.
Witamina B12, inaczej kobalamina, występuje głównie w rybach, jajach, mięsie wołowym, indyczym i właśnie wieprzowym. Jest potrzebna do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości, bierze udział w syntezie hemoglobiny. Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także wszystkich komórek w naszym ciele. Długotrwały niedobór tej witaminy może być powodem osteoporozy, a także tzw. chorób neurodegeneracyjnych, czyli demencji, ataksji, atrofii nerwu wzrokowego czy depresji, psychozy i nerwic. Wpływa także do zmiany nastrojów, zaniki pamięci i ogólne osłabienie organizmu.
