Categories Dieta

Wieprzowina to cenne źródło witamin – tak pomoże twojej diecie

Przyswajalność przez organizm ludzki witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest zdecydowanie lepsza w przypadku tłuszczów zwierzęcych niż roślinnych.

Wieprzowina jest najlepszym źródłem witaminy B1 (tiaminy). Wpływa ona na pracę tarczycy, układ nerwowy i procesy metaboliczne. Bierze czynny udział w procesie spalania węglowodanów, co zapewnia dostarczenie odpowiedniej ilości energii i wspomaga odchudzanie. Zapotrzebowanie na tę witaminę rośnie w przypadku palenia papierosów, nadużywania alkoholu, kawy, po zabiegach chirurgicznych oraz w sytuacjach stresowych. Tiamina jest niezbędna organizmowi do prawidłowego przeprowadzenia niektórych procesów oddechowych. Dodatkowo zmniejsza odczuwanie bólu oraz przyspiesza proces gojenia się ran. Wieprzowina, obok jajek, twarogu, cielęciny i polędwicy wołowej jest także świetnym źródłem witaminy B2 (ryboflawiny). Niedobory tej witaminy objawiają się licznymi zmianami skórnymi – przetłuszczeniem się skóry, pęknięciami ust oraz stanami zapalnymi jamy ustnej. Prowadzą także do zmian w obrębie narządu wzroku – uczucie „piasku” pod powiekami, pieczenie czy też łzawienie oczu.

Witamina B12, inaczej kobalamina, występuje głównie w rybach, jajach, mięsie wołowym, indyczym i właśnie wieprzowym. Jest potrzebna do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości, bierze udział w syntezie hemoglobiny. Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także wszystkich komórek w naszym ciele. Długotrwały niedobór tej witaminy może być powodem osteoporozy, a także tzw. chorób neurodegeneracyjnych, czyli demencji, ataksji, atrofii nerwu wzrokowego czy depresji, psychozy i nerwic. Wpływa także do zmiany nastrojów, zaniki pamięci i ogólne osłabienie organizmu.

Przepis na karkówkę w winie
Składniki:
– karkówka – ok. 0,5 kg
– sól, pieprz
– 3-4 łyżki majeranku
– 2-3 ząbki czosnku
– 2-3 ziarna ziela angielskiego
– 2-3 liście laurowe
– 1 lampka czerwonego półwytrawnego wina
– śmietana 18%
– mąka
Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy w plastry. Oprószamy solą, pieprzem, nacieramy majerankiem oraz czosnkiem. Całość wkładamy do rękawa do pieczenia. Do środka wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego oraz liści laurowych. Pieczemy w temp. 180°C przez około dwie godziny. Po upieczeniu mięso przekładamy do garnka wraz z powstałym sosem. Podlewamy czerwonym winem i jeszcze przez chwilę dusimy. Na koniec zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką.
Artykuł ukazał się w gazecie „SUPER express” w dniu 19.02.2015r. jako szósty z cyklu „Wieprzowina pod lupą”, sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *