Categories Wieprzowina

Wieprzowina ma mniej tłuszczu! Ale jest coś, czego nie wiedziałeś

Przeświadczenie, że wieprzowina jest szkodliwa, opiera się na twierdzeniu, że zawiera ona dużo tłuszczu (bardzo dużo kalorii) i że dominują w tym tłuszczu nasycone kwasy tłuszczowe. To nie jest jednak do końca prawda. Owszem, na pewno tłusta jest słonina i boczek, ale golonka już nie zawsze. Zaś mięso z pozostałych części tuszy, szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę duże partie jej mięśni, jak np. ze schabu, szynki, łopatki, czy nawet karkówki, jest zwykle chude.

Zmieniło się to w latach 90. Wtedy został wprowadzony w Polsce obowiązek pomiaru mięsności w tuszach świń i, co najważniejsze, zakłady mięsne zaczęły płacić za mięsność. Reakcja producentów żywca była bardzo szybka. Od tamtej pory tak prowadzą hodowlę i wychów świń, aby miały one w tuszy i mięsie mało tłuszczu. W mięsie znajduje się tzw. tłuszcz śródmięśniowy, przez fachowców określany jako marmurkowatość mięsa. Jest to bardzo cenny składnik odżywczy, a jego skład odpowiada zaleceniom głównych organizacji czuwających nad zdrowiem i bezpieczeństwem żywnościowym. Zawiera on dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ich ilość w mięsie może być na tyle wysoka, że stanowić może znaczące źródło tych cennych kwasów.

Chude mięso wieprzowe zawiera mało tłuszczu. Jego ilość od 1 do 2 proc. jest typowa dla mięsa schabu, szynki czy łopatki, jeśli są one pozbawione resztek po otaczającej je słoninie. Ta ilość jest korzystna ze względów smakowych i tłuszcz ten jest źródłem NNKT. Pamiętajmy jednak, że mięso jest tylko jednym ze składników naszej diety. Decydując się na zakup wieprzowiny, zwracajmy uwagę, z jakimi potrawami będziemy ją jeść i jak jest ona przygotowana, tj. czy jest upieczona, duszona czy też smażona. Te zabiegi mogą zmniejszyć ilość tłuszczu w daniu lub wprowadzić go dodatkowo (smażenie na tłuszczu). Z tusz świń możemy otrzymać także mięso poprzerastane tłuszczem. Karkówka dobrze smakuje, ale pamiętajmy, że nawet z tusz o wysokiej mięsności zawartość tłuszczu w karkówce może dochodzić do 4-5 proc. Boczek może zawierać go kilkakrotnie więcej (nawet do 25 proc.), nie wspominając już o słoninie, która w ponad 90 proc. zawiera tłuszcz. Jedzenia tych tłustych kawałków mięsa unikajmy.

Przepis na żeberka w miodzie:
Składniki:
– żeberka wieprzowe
Marynata:
– 3-4 łyżki miodu
– 3-4 łyżki oleju
– tymianek
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z miodu, przypraw i oleju zrobić marynatę. Pokrojone w paski żeberka dokładnie obtoczyć w marynacie i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przygotowane w ten sposób mięso obsmażyć z obu stron na patelni i przełożyć do garnka. Całość zalać pozostałą marynatą, podlać nieco wodą i na małym ogniu dusić pod przykryciem 2-3 godziny
Artykuł ukazał się w gazecie „SUPER express” w dniu 22.01.2015r. jako drugi z cyklu „Wieprzowina pod lupą”, sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Zobacz również:  Produkcja trzody chlewnej - z czym to się je?

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *