Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że blisko miliard ludzi na świecie cierpi na niedobory żelaza. Zjawisko to dotyka głównie obszarów, gdzie występują niedostatki żywności. Stosowana tam dieta jest uboga w żywność pochodzenia zwierzęcego.
Żelazo w dużych ilościach znajdziemy w produktach roślinnych, jednak jest to tzw. żelazo niehemowe, które jest słabiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo hemowe, które znajdziemy w tzw. mięsie czerwonym, czyli głównie wieprzowinie i wołowinie. Wieprzowina zyskuje jednak przewagę nad wołowiną – jest od niej znacznie tańsza. Wyniki badań wskazują, że żelazo z mięsa wchłania się w 20-50 proc., natomiast z produktów roślinnych w 1-8 proc. Dla przykładu przyswajalność powszechnie zalecanego szpinaku wynosi zaledwie 1 proc. Jeśli wyeliminujemy mięso czerwone z diety lub jemy go zbyt mało, może to prowadzić do zaburzenia funkcjonowania naszego organizmu. Mniejsze spożycie żelaza sprawia, że nasz organizm nie produkuje wystarczającej ilości hemoglobiny, która jest odpowiedzialna za dostarczenie tlenu wszystkim komórkom naszego ciała. Niedobór żelaza początkowo objawia się ogólnym osłabieniem i zmęczeniem. Potem pojawia się apatia, bóle głowy, obniżenie koncentracji, sprawności myślenia i zapamiętywania. U wielu osób, które zrezygnowały z jedzenia czerwonego mięsa, występują zmiany skórne (odbarwienie, zasinienie) i obniżenie odporności.
Głównym skutkiem niedoboru żelaza jest jednak wystąpienie anemii. Przyjmowanie preparatów farmaceutycznych nie zawsze przynosi poprawę sytuacji u osób cierpiących na to schorzenie. Natomiast zbyt długie ich przyjmowanie może prowadzić do wystąpienia stanów zapalnych m.in. trzustki. We wchłanianiu żelaza pomocne są również inne pierwiastki, takie jak miedź, wapń oraz witaminy B6, B12, C i E, a także kwas foliowy. Dlatego ważne jest, aby i one były dostarczane naszemu organizmowi w wystarczającej ilości. Wyeliminowanie mięsa z diety wymaga zatem większego zaangażowania nakładów finansowych oraz czasu na przygotowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków. Stosowanie zróżnicowanej diety uwzględniającej mięso czerwone ułatwia zaś przywrócenie równowagi układu krwiotwórczego i procesów metabolicznych. Spośród wszystkich elementów tuszy wieprzowej najwięcej żelaza zawierają wątroba oraz karkówka.
