Categories Wieprzowina

W diecie bogatej w żelazo postaw na wieprzowinę

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że blisko miliard ludzi na świecie cierpi na niedobory żelaza. Zjawisko to dotyka głównie obszarów, gdzie występują niedostatki żywności. Stosowana tam dieta jest uboga w żywność pochodzenia zwierzęcego.

Żelazo w dużych ilościach znajdziemy w produktach roślinnych, jednak jest to tzw. żelazo niehemowe, które jest słabiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo hemowe, które znajdziemy w tzw. mięsie czerwonym, czyli głównie wieprzowinie i wołowinie. Wieprzowina zyskuje jednak przewagę nad wołowiną – jest od niej znacznie tańsza. Wyniki badań wskazują, że żelazo z mięsa wchłania się w 20-50 proc., natomiast z produktów roślinnych w 1-8 proc. Dla przykładu przyswajalność powszechnie zalecanego szpinaku wynosi zaledwie 1 proc. Jeśli wyeliminujemy mięso czerwone z diety lub jemy go zbyt mało, może to prowadzić do zaburzenia funkcjonowania naszego organizmu. Mniejsze spożycie żelaza sprawia, że nasz organizm nie produkuje wystarczającej ilości hemoglobiny, która jest odpowiedzialna za dostarczenie tlenu wszystkim komórkom naszego ciała. Niedobór żelaza początkowo objawia się ogólnym osłabieniem i zmęczeniem. Potem pojawia się apatia, bóle głowy, obniżenie koncentracji, sprawności myślenia i zapamiętywania. U wielu osób, które zrezygnowały z jedzenia czerwonego mięsa, występują zmiany skórne (odbarwienie, zasinienie) i obniżenie odporności.

Głównym skutkiem niedoboru żelaza jest jednak wystąpienie anemii. Przyjmowanie preparatów farmaceutycznych nie zawsze przynosi poprawę sytuacji u osób cierpiących na to schorzenie. Natomiast zbyt długie ich przyjmowanie może prowadzić do wystąpienia stanów zapalnych m.in. trzustki. We wchłanianiu żelaza pomocne są również inne pierwiastki, takie jak miedź, wapń oraz witaminy B6, B12, C i E, a także kwas foliowy. Dlatego ważne jest, aby i one były dostarczane naszemu organizmowi w wystarczającej ilości. Wyeliminowanie mięsa z diety wymaga zatem większego zaangażowania nakładów finansowych oraz czasu na przygotowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków. Stosowanie zróżnicowanej diety uwzględniającej mięso czerwone ułatwia zaś przywrócenie równowagi układu krwiotwórczego i procesów metabolicznych. Spośród wszystkich elementów tuszy wieprzowej najwięcej żelaza zawierają wątroba oraz karkówka.

Przepis na nadzienie do pierogów
Składniki:
– wątroba wieprzowa
– mleko
– 1 cebula
– 2-3 łyżki majeranku
– sól, pieprz
– 1 torebka kaszy gryczanej
Sposób przygotowania:
Namaczamy na noc wątrobę w mleku (pozbędziemy się w ten sposób obcych zapachów i gorzkiego smaku). Wątrobę osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni dusimy ją wraz z cebulą. Pod koniec podsypujemy majerankiem, doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na krem i łączymy z wcześniej ugotowaną kaszą gryczaną. W ten sposób powstaje doskonały farsz na pierogi.
Artykuł ukazał się w gazecie „SUPER express” w dniu 26.02.2015 jako siódmy z cyklu „Wieprzowina pod lupą”, sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *