Categories Dania obiadowe

Przez żołądek do serca, czyli zakochani w jakości

Współczesny konsument wie czego chce. Spełnić jego najwyższe oczekiwania stara się coraz więcej producentów kierujących na rynek certyfikowane produkty QAFP. efekt jest nie tylko smakowity, aromatyczny, ale także estetyczny. Oczy zaczynają przecież jeść, zanim spróbują tego usta… Potem pozostaje prawdziwa uczta dla podniebienia i smakosze, którzy po tak wyjątkowym posiłku, będą poszukiwać w sklepach produktów o powtarzalnej jakości.  Czasy, kiedy firmy mięsne konkurowały ze sobą wyłącznie na najniższej półce cenowej to już przeszłość. Obecnie producenci muszą oferować konsumentom cały wachlarz produktów.

W Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP chce produkować coraz więcej producentów, którzy – jak podkreślają – czują się odpowiedzialni za najwyższą jakość wytwarzanych przez nich wyrobów. Współczesny konsument oczekuje bowiem od produktów nie tylko gwarancji dobrego smaku i jakości, ale także pewnych wartości dodanych. Dlatego coraz większym powodzeniem cieszy się żywność z najwyższej półki.

Jakość jest dla Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków” wartością ponadczasową, wierność jej zapewnia bycie konkurencyjnym na rynku  i co najważniejsze – przywiązanie i lojalność konsumentów wobec marki. Zakochaliśmy się w jakości wiele lat temu i chętnie angażujemy się w inicjatywy, które ją popularyzują. Z tego też powodu  chętnie przystąpiliśmy do systemu QAFP. Uzyskany certyfikat  gwarantuje zapewnienie najwyższej jakości i bezpieczeństwa wyrobów na każdym etapie produkcji, pozwala także na wyróżnienie  produktów najwyższej jakości na półce, przez co klienci ceniący jakość mają ułatwione zadanie podczas zakupów – ocenia Grażyna Prokopiuk, Prezes Zakładów Mięsnych „Łmeat-Łuków” S. A.

Certyfikat jakości gwarantuje klientom, że produkt, który kupują, będzie miał zawsze identyczne parametry jakościowe. Produkt z logo QAFP ma zawsze tę samą, niepowtarzalną jakość. A rynek to docenia.

-Nasza firma od początku swojego istnienia jest zakochana w jakości. Nasze założenia doskonale wpisują się więc w wytyczne Systemu QAFP, który zakłada dostarczenie klientowi produktu o najwyższej, kontrolowanej na każdym etapie jakości produktów. Przystąpienie do systemu QAFP jest potwierdzeniem tego, że nasza oferta spełnia oczekiwania najbardziej wymagających klientów, że warto wybierać mięso drobiowe firmy Wipasz oferowane pod marką Nasz Kurczak – informuje Anna Zielonka, produkt menadżer Wipasz S.A. Zakład Drobiarski

Zobacz również:  12 porad mistrza kulinarnego na temat przyrządzania mięsa

-Jesteśmy zakochani w jakości QAFP, ponieważ idea, jaką niesie ze sobą gwarantowany system jakości żywności, jest zgodna z naszą strategią zarządzania. Oferując produkty oznaczone znakiem QAFP, dajemy naszym klientom pewność, że surowce pochodzą z wiarygodnego źródła – od hodowli aż po produkt końcowy. Wymagania, które stawia system QAFP gwarantują najwyższą jakość produktów, a dzięki temu Viando buduje wiarygodny i zdrowszy wizerunek polskich wędlin i mięs w oczach konsumentów – ocenia Magdalena szczupak-Woźniczka z Zakładów Mięsnych „Viando”

Indykpol jako pierwszy w Polsce producent w branży drobiarskiej uzyskał certyfikat Systemu QAFP. System ten jest dla nas ważnym argumentem, dzięki któremu możemy przekonywać konsumentów do zdrowego i racjonalnego odżywiania. Produkty Indykpolu oznaczone logo QAFP gwarantują najwyższą jakość, a co za tym idzie doskonały smak potraw przygotowanych na ich bazie –  zapewnia Halina Gajdzińska, dyr. ds. Jakości, Indykpol S.A

System QAFP pozwolił nam upewnić się, że oferujemy klientowi mięso najwyższej jakości, będące gwarancją walorów smakowych i odżywczych, wysokiej klasy mięsności, pochodzenia z wiarygodnego i identyfikowalnego źródła oraz wysokiego standardu produkcji, co daje nam dodatkową satysfakcję. Filet ze znakiem QAFP potwierdza swoją wyjątkowość dzięki zapewnieniu jakości, powtarzalności i bezpieczeństwa w całym łańcuchu żywnościowym – począwszy  od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, konfekcjonowanie, magazynowanie, transport, skończywszy na sprzedaży – czyli od pola do stołu – podsumowuje Tomasz Tuliński z Exdrobu.

Dystrybutorzy korzystają na wzbogaceniu swojej oferty marką Premium przyciągającą konsumentów gotowych płacić za ponadprzeciętną jakość. Natomiast konsumenci nabywają mięso oznaczone znakiem jakości QAFP, bo jest ono wyśmienitym składnikiem posiłków.

-Zdecydowaliśmy się spełnić wymogi systemu QAFP, by móc go implementować na rynku, a także by poprawić wizerunek polskiego mięsa drobiowego. Znak QAFP jest gwarancją walorów smakowych oraz odżywczych produktów, wysokiej klasy mięsności (zawartości mięsa w mięsie) oraz pochodzenia z wiarygodnego i identyfikowalnego źródła. Umieszczając certyfikat QAFP na opakowaniach produktów DROSED, jako odpowiedzialni producenci, chcemy edukować konsumentów na temat korzyści, jakie wiążą się z zakupem certyfikowanego mięsa drobiowego – przyznaje Jacek Lewicki, prezes zarządu Grupy Drosed.

Zobacz również:  Wpływ oczekiwań konsumenckich na kierunki przeobrażeń w produkcji wieprzowiny

System QAFP zapewnia bezpieczeństwo mięsa oraz jego przetworów, do których używa się najwyższej jakości surowca i wyłącznie naturalnych przypraw.

Zdecydowaliśmy się na certyfikację naszych wyrobów wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów poszukujących wędlin najwyższej jakości. Produkty oznaczone certyfikatem QAFP dają gwarancję, że konsumenci dostaną produkty wytworzone z odpowiedniej jakości mięsa i w najwyższych standardach sanitarnych. Naszym zdaniem konsumenci powinni mieć możliwie najwyższą świadomość tego, co jedzą, a takie systemy jak QAFP, dają im pewność, że kupują najlepsze dostępne w Polsce wyroby wędliniarskie. Zauważamy stale rosnącą świadomość w społeczeństwie tego co spożywamy, dlatego zamierzamy konsekwentnie rozbudowywać asortyment naszych wyrobów spełniających rygorystyczne wymagania systemu QAFP – podsumowuje Dominika Rąba, dyr. ds. Sprzedaży Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A.

W Konspolu od lat troszczymy się o zdrowie naszych klientów. Dzięki stosowaniu unikalnej technologii, nasze produkty są niskotłuszczowe, mają małą zawartość cholesterolu, są zdrowe i smaczne. Celem naszej firmy jest dostarczanie wyrobów dietetycznych, bogatych w składniki odżywcze, wytworzonych z naturalnych składników najwyższej jakości zarówno na rynek krajowy ,jak i zagraniczny. A potwierdzeniem wysokiej jakości produktów i dostarczanego mięsa, są nie tylko nagrody konsumenckie, ale również certyfikaty jakości o znaczeniu międzynarodowym.  Dlatego jesteśmy dumni, że posiadamy certyfikat QAFP dla kulinarnego mięsa z piersi kurczaka i indyka – to gwarantuje bez wątpienia nie tylko bezpieczeństwo, ale też wyższą jakość żywności. A ta  kolei gwarantuje wyśmienity smak sporządzanych potraw i dań – podsumowuje Agnieszka Piech, kierownik ds. marketingu Grupy Konspol Konspol Holding sp. z o.o.

Oprócz zadowolenia konsumenta, zakłady wytwarzające produkty zgodnie z wytycznymi Systemu QAFP, mają inne korzyści tj. standaryzacja produkcji czy obecność w perspektywicznym segmencie wysokojakościowych produktów spożywczych.  QAFP jest swoistym znakiem bezpieczeństwa w polskich domach, kuchniach, restauracjach, bo zdrowie rodziny zależy w dużej mierze od dobrych wyborów składników codziennej diety.

-Założyliśmy, że pierwszym produktem premium będą filety drobiowe Res-Drobu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, pracujemy nad parametryzacją certyfikowania całych tuszek kurczaka oraz pozostałych elementów. Liczymy na to, że będziemy w stanie produkować z logo QAFP i Sprawdzony Drób ok. 50% produkcji. Oczywiście mamy świadomość, że cena takiego mięsa nie będzie na razie wyższa od nie certyfikowanego. Wiemy jednak, że na siłę znaku i właściwy odbiór konsumencki musimy solidnie zapracować  Dla klienta, który wybiera w sklepie mięso drobiowe, najważniejsze jest, żeby było ono zdrowe, bezpieczne i smaczne. I to właśnie gwarantuje system i znak QAFP. Ktoś, kto kupuje fileta z Res–Drobu może mieć pewność, że przygotuje z niego smaczny i zdrowy obiad, bo każda partia naszych produktów musi mieć taką samą, najwyższą jakość, a warunki hodowli kurczaków i produkcji mięsa, są stale nadzorowane – mówi Bogusław Moskal, wiceprezes Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich Res–Drob i dodaje: – Jestem pewien, że dzięki QAFP klienci jeszcze bardziej nam zaufają i jeszcze częściej będą sięgać po mięso z Res–Drobu – wyznaje Bogusław Moskal, wiceprezes Rzeszowskich Zakładów Drobiarskich Res–Drob.

Zobacz również:  Blogerzy gotują z QAFP - a co tu się stało?

Działania związane z rozwojem Systemu QAFP trwają już ponad cztery lata. System został opracowany w 2008 roku z inicjatywy Unii Producentów Przemysłu Mięsnego – UPEMI. QAFP doprowadził m.in. do rezygnacji z dodatków nieobojętnych dla zdrowia, dopuszcza jedynie niektórych dodatków funkcjonalnych i substancji uzupełniających takich jak sól kuchenna, naturalne przyprawy i cukier.

Certyfikujemy kolejne firmy, a kilkanaście następnych zgłosiło chęć uczestnictwa w QAFP. Przedstawiciele firm patrzą przyszłościowo, zdają sobie sprawę, że jeśli konsumenci przyzwyczają się do określonej jakości mięsa i wytworzonych z niego produktów, to automatycznie ta jakość stanie się asem w rękawie – ocenia Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Znak systemu jakości oznacza dla przedsiębiorstwa także lepszą pozycję przy negocjacjach z sieciami handlowymi, które jeśli zdecydują się na wprowadzenie na sklepowe półki wyrób certyfikowany, powinny zaakceptować jego cenę.

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *