Wyobraźmy sobie sytuację z życia wziętą: palnujemy okazjonalny uroczysty obiad i planujemy ponadto, że serwowane potrawy będą niebanalne i zaskakujące. Jakie menu przygotować? Poszukiwać przepisów na egzotyczne, czy jednak tradycyjne dania? A może i jedno, i drugie? Może przygotować coś, co po pierwszym kęsie jest zaskakujące, mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się oczywiste?
Zaczniemy od zagadki. Zagadka będzie nietypowa, bo po pierwsze, ma dwa prawidłowe rozwiązania, a poza tym, jest banalnie prosta. Zatem: jaki jest najpopularniejszy kotlet na polskich stołach? Dwie poprawne odpowiedzi to: schabowy i mielony. Ten drugi wydaje się stwarzać więcej możliwości w poszukiwaniu niebanalnych smaków, więc podejmijmy rękawicę i przeanalizujmy, co można „wmielić” do mielonego. Okazuje się, że opcji jest wiele, jak Polska długa i szeroka.
Podstawą przepisu na mielone są trzy składniki: 1) mięso mielone wieprzowe, 2) cebula, 3) jajko; sól i pieprz jako dodatki. Najważniejszym składnikiem jest, oczywiście, mięso, od którego zależy smak i wartość odżywcza potrawy. Dobrze jest poświęcić czas, by znaleźć miejsce, gdzie można zakupić mięso świeże i najwyższej jakości. Uroczystość, jak większość takich okazji, skupi członków rodziny o różnej czułości podniebienia i różnych wymaganiach smakowych. Aby zaskoczyć wszystkich i każdego z osobna jako główną atrakcję uczty zaproponujmy… mielonego w trzech odsłonach: dla Panów, dla Pań i dla dzieci.
Suchą bułkę moczyć w mieszaninie mleka i wody przez ok. 45 min. Wymieszać mięso, drobno pokrojoną cebulę, starte na grubych oczkach jabłka, wyciśniętą bułkę i jajka. Wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Uformowane kotlety ewentualnie obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć jak zwykle.
Mielonego w trzech odsłonach można podawać z dowolnymi dodatkami. Tu też można zaproponować niebanalnie przygotowane ziemniaki czy warzywa. Pewne jest, że mielone party zaskoczy wszystkich oraz zaspokoi wymogi nawet bardzo wymagających podniebień. Aby atrakcjom nie było końca, po konsumpcji można ogłosić konkurs, kto najtrafniej odgadnie składniki kotleta dla Pań, Panów i dla dzieci.