Categories Przepisy

Mielony w trzech odsłonach – dla babeczek, facetów i dzieci

Wyobraźmy sobie sytuację z życia wziętą: palnujemy okazjonalny uroczysty obiad i planujemy ponadto, że serwowane potrawy będą niebanalne i zaskakujące. Jakie menu przygotować? Poszukiwać przepisów na egzotyczne, czy jednak tradycyjne dania? A może i jedno, i drugie? Może przygotować coś, co po pierwszym kęsie jest zaskakujące, mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się oczywiste?

Zaczniemy od zagadki. Zagadka będzie nietypowa, bo po pierwsze, ma dwa prawidłowe rozwiązania, a poza tym, jest banalnie prosta. Zatem: jaki jest najpopularniejszy kotlet na polskich stołach? Dwie poprawne odpowiedzi to: schabowy mielony. Ten drugi wydaje się stwarzać więcej możliwości w poszukiwaniu niebanalnych smaków, więc podejmijmy rękawicę i przeanalizujmy, co można „wmielić” do mielonego. Okazuje się, że opcji jest wiele, jak Polska długa i szeroka.

Podstawą przepisu na mielone są trzy składniki: 1) mięso mielone wieprzowe, 2) cebula, 3) jajko; sól i pieprz jako dodatki. Najważniejszym składnikiem jest, oczywiście, mięso, od którego zależy smak i wartość odżywcza potrawy. Dobrze jest poświęcić czas, by znaleźć miejsce, gdzie można zakupić mięso świeże i najwyższej jakości. Uroczystość, jak większość takich okazji, skupi członków rodziny o różnej czułości podniebienia i różnych wymaganiach smakowych. Aby zaskoczyć wszystkich i każdego z osobna jako główną atrakcję uczty zaproponujmy… mielonego w trzech odsłonach: dla Panów, dla Pań i dla dzieci.

Dla Pań – z warzywami
– mięso mielone wieprzowe – 600 g
– papryka czrwona – 1 szt.
– marchewka – 1 szt.
– pietruszka – 1 szt.
– czosnek – 2 ząbki
– por – 1 szt. nieduży
– natka pietruszki – 2 łyżki
– kiełki z pszenicy – 5 łyżek
– jajka – 2 szt.
– sól, słodka papryka, majeranek – do smaku
– tłuszcz do smażenia
Startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojonego w półksiężyce pora poddusić na rozgrzanym tłuszczu. Poczekać aż warzywa ostygną, następnie połączyć z mieloną wieprzowiną i pozostałymi składnikami, doprawić przyprawami, wymieszać i smażyć jak zwykle.
Dla Panów – na ostro– mięso mielone wieprzowe – 500 g
– cebula – 1 szt.
– czosnek – 2 ząbki
– jajka – 2 szt.
– bułka tarta – do zagęszczenia
– pieczarki – 150 g
– papryka czerwona – 1 szt. duża
– musztarda Dijon – 1 łyżeczka
– peperoni – 1 szt.
– sól, pieprz świeżo mielony, rozmaryn – do smaku
– tłuszcz do smażenia
Pokrojoną cebulkę, pieczarki, czosnek i peperoni podsmażyć. Dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami, w tym paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Uformowanekotleciki smażyć jak zwykle.
Dla dzieci – z jabłkiem
– mięso mielone wieprzowe – 500 g
– cebula – 1 szt. średnia
– jajka – 2 szt.
– jabłka – 2 szt. średnie
– sucha bułka – 1 szt.
– mleko i woda – ok. 1 szklanka pół na pół
– sól, pieprz
– tłuszcz do smażenia

Suchą bułkę moczyć w mieszaninie mleka i wody przez ok. 45 min. Wymieszać mięso, drobno pokrojoną cebulę, starte na grubych oczkach jabłka, wyciśniętą bułkę i jajka. Wyrobić, doprawić solą i pieprzem. Uformowane kotlety ewentualnie obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć jak zwykle.

Zobacz również:  Idealna temperatura do pieczenia pizzy w domu – odkryj tajemnicę perfekcyjnego smaku!

Mielonego w trzech odsłonach można podawać z dowolnymi dodatkami. Tu też można zaproponować niebanalnie przygotowane ziemniaki czy warzywa. Pewne jest, że mielone party zaskoczy wszystkich oraz zaspokoi wymogi nawet bardzo wymagających podniebień. Aby atrakcjom nie było końca, po konsumpcji można ogłosić konkurs, kto najtrafniej odgadnie składniki kotleta dla Pań, Panów i dla dzieci.

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *