Categories Dieta

Dbając o właściwy poziom cholesterolu możesz jeść wieprzowinę

Trudno wyobrazić sobie dalsze trwanie gatunku ludzkiego bez cholesterolu. Jest niezbędny komórkom ciała do zachowania odpowiedniej przepuszczalności i płynności błon komórkowych. Zużywany jest do produkcji kwasów żołądkowych, hormonów, witaminy D i innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Nasza wątroba zaspokaja potrzeby organizmu na cholesterol, należy jednak pamiętać, że jego nadmierne spożywanie może prowadzić do wystąpienia poważnych zaburzeń w organizmie, grożących w dalszej kolejności zawałem serca lub udarem mózgu.

Cholesterol w naczyniach krwionośnych nie łączy się bezpośrednio z krwią, tylko transportowany jest w niej w postaci lipoproteid, czyli w połączeniu z białkami. Wyróżniamy lipoproteiny o wysokiej gęstości HDL i niskiej gęstości LDL. Lipoproteidy LDL transportują cholesterol do komórek ustrojowych, m.in. do nabłonka naczyń tętniczych, gdzie może on odkładać się na ściankach tętnic w postaci blaszek miażdżycowych. Z tego względu cholesterol LDL nazywany jest „złym cholesterolem”. Optymalny jego poziom wynosi poniżej 100 mg/dl. Cholesterol zawarty we frakcji HDL transportuje cholesterol z naczyń tętniczych do wątroby, ma działanie ochronne, przeciwmiażdżycowe i dlatego nazywany jest „dobrym cholesterolem”. W przypadku żywności podział na „dobry i zły cholesterol” nie istnieje. We wszystkich produktach cholesterol jest tym samym związkiem. Zaleca się żeby całkowita ilość przyjmowanego dziennie cholesterolu nie przekraczała 300 mg.

Najwięcej cholesterolu wśród produktów spożywczych zawierają: mózg, żółtka jaj, nerki, wątroba. Zawartość cholesterolu w mięsie waha się w granicach 40-85 mg/100 g w zależności od rodzaju mięsa. Najwięcej cholesterolu znajduje się w podrobach – od 100 do 380 mg/100 g. W wieprzowinie poziom cholesterolu nie przekracza 54 mg/100 g, czyli jest porównywalny z mięsem wołowym (38-67 mg) i znacznie mniejszy niż w drobiu (58-74 mg), a nawet tak popularnym w żywieniu dzieci mięsie królików (70 mg). Podsumowując, należy podkreślić, iż żeby przekroczyć dopuszczalne dzienne spożycie cholesterolu, trzeba byłoby zjeść codziennie ponad pół kilograma schabu.

Przepis na boczek z ziemniakami
Składniki:
– 10 ziemniaków
– 10 plastrów boczku parzonego
– 2 cebule
– 3-4 ząbki czosnku
– majeranek, pieprz cytrynowy, sól
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki. Każdy owinąć plastrem boczku i zabezpieczyć wykałaczką. Na dno naczynia żaroodpornego układamy pociętą w krążki cebulę oraz ząbki czosnku. Na to kładziemy przygotowane ziemniaki. Całość oprószamy majerankiem, solą oraz pieprzem cytrynowym. Wstawiamy do piekarnika (170°C) na około 40 minut pod przykryciem. Pod koniec zdjąć przykrywkę, aby boczek się ładnie zrumienił.

Artykuł ukazał się w gazecie „SUPER express” w dniu 05.02.2015r. jako czwarty z cyklu „Wieprzowina pod lupą”, sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *