Categories Dania obiadowe

Blogerzy gotują z QAFP – a co tu się stało?

Blogerzy kulinarni obecnie dyktują kulinarne trendy, inspirują i zachwycają umiejętnością delektowania się smakiem potraw i fetowania codzienności. Tym razem na ruszt wzięli mięso wytworzone w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Wiele osób w gotowaniu znalazło sposób na życie. Wysyp blogów i magazynów kulinarnych stał się faktem. Jak i to, że dla ludzi gotujących z pasją liczą się jakość, smak, aromat…stąd QAFP podczas drugiego półfinału BlogerChef’a, który odbył się na Zamku w Dubiecku.

Podczas II półfinału BlogerChef’a odbył się pokaz kulinarny. Wśród serwowanych potraw znalazły się: kurczak sous-vide z gryczanym pasztecikiem, indyk w zielonym curry czy aromatyczne eskalopki ze schabu na szpinakowym makaronie. Ponadto goście mieli okazję skosztować lokalne sery kozie, łososia w tempurze z mąki kukurydzianej oraz comber z jelenia. Nie zabrakło również dań z mięsem QAFP w roli głównej.

Mięso wyprodukowane w Systemie QAFP  doskonale zachowuje się podczas obróbki. Nie ma nadmiernego wysięku soku mięśniowego po obróbce termicznej, dzięki czemu każdy może rozsmakowywać się w kruchym, soczystym i aromatycznym produkcie finalnym – ocenia Janusz Pyra, szef kuchni Zamku Dubiecko.

Blogerzy także oceniali, jak przygotowuje się mięso wyprodukowane zgodnie z wytycznymi QAFP. Jak podkreślali, w Internecie znajdują coraz więcej informacji na temat produktów wytworzonych w tym Systemie. Zmienia się bowiem sposób docierania do przepisów kulinarnych – na blacie kuchennym obok mąki pojawia się kawałek miejsca na laptopa. Co trzecia osoba chętnie korzysta z popularnych w ostatnim czasie blogów i forów kulinarnych, a także ze stron producentów produktów spożywczych.

System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP obejmuje najszlachetniejsze elementy mięsa wieprzowego: schab, szynkę i karkówkę. Aby przygotować z nim doskonałą potrawę,  musi być ono najwyższej jakości, przede wszystkim zachowywać prawidłową strukturę, cechować się barwą różowo-czerwoną, zawierać tłuszcz na poziomie 2-3%, co zapewnia swoisty smak, kruchość i soczystość mięsa. Te kryteria spełnia właśnie mięso produkowane w Systemie QAFP. To wieprzowina produkowana z myślą o wymagającym konsumencie, który oczekuje produktu najwyższej jakości zarówno pod względem sensorycznym, odżywczym jak i technologicznym – informuje Jolanta Ciechomska, specjalista ds. Systemu QAFP.

Zobacz również:  12 porad mistrza kulinarnego na temat przyrządzania mięsa

Coraz więcej Polaków chętnie eksperymentuje w kuchni. Aż 64 proc. z nas chce urozmaicenia posiłków, 55 proc. kuszą nowe smaki, 12 proc. robi to tylko na specjalnie okazje, a 11 proc. – chce zabłysnąć przed rodziną i znajomymi. Blogerzy wyruszyli w kulinarną podróż w czasie. Na stołach pojawiły się najznakomitsze ze specjałów kuchni staropolskiej. Nie zabrakło dziczyzny i wielu ekologicznych regionalnych produktów.

Tematem drugiego półfinału jest kuchnia Europy środkowo-wschodniej. Uczestnicy zaprezentowali swoje własne propozycje dań, typowych dla tego regionu. Pieczone polędwiczki czy nadziewane kaszanką jabłka to tylko niektóre potrawy, z którymi przyszło im się zmierzyć. Chętnie eksperymentowali również z mięsem QAFP – podsumowuje Marek Bielski, organizator imprezy.

Uczestnicy drugiego półfinału BlogerChef’a rozpoczęli spotkanie od testu wiedzy kulinarnej. Następnie przystąpili do gotowania. Tematem przewodnim imprezy była kuchnia Europy Środkowej i Wschodniej. Powstały rozmaite dania, przystawki i desery charakterystyczne dla tego regionu – zupy, gulasze, pierogi, pieczone owoce. Furorę wśród gości i jury konkursu zrobiły zwycięskie tarty Alicji Drzewieckiej, autorki bloga wielkiapetyt.blogspot.com – wytrawna z brukselką oraz słodka z gruszkami i morelami.

– Alicja musiała wygrać. Jej tarty były perfekcyjne. – mówi Mirek Drewniak, przewodniczący jury, który poczynaniom blogerów bacznie przyglądał się wraz z Januszem Pyrą i Markiem Lechowiczem, szefami kuchni Zamku Dubiecko.

A kolejny półfinał BlogerChef’a odbędzie się w Kudowie Zdroju.

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *