Blogerzy kulinarni obecnie dyktują kulinarne trendy, inspirują i zachwycają umiejętnością delektowania się smakiem potraw i fetowania codzienności. Tym razem na ruszt wzięli mięso wytworzone w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Wiele osób w gotowaniu znalazło sposób na życie. Wysyp blogów i magazynów kulinarnych stał się faktem. Jak i to, że dla ludzi gotujących z pasją liczą się jakość, smak, aromat…stąd QAFP podczas drugiego półfinału BlogerChef’a, który odbył się na Zamku w Dubiecku.
Podczas II półfinału BlogerChef’a odbył się pokaz kulinarny. Wśród serwowanych potraw znalazły się: kurczak sous-vide z gryczanym pasztecikiem, indyk w zielonym curry czy aromatyczne eskalopki ze schabu na szpinakowym makaronie. Ponadto goście mieli okazję skosztować lokalne sery kozie, łososia w tempurze z mąki kukurydzianej oraz comber z jelenia. Nie zabrakło również dań z mięsem QAFP w roli głównej.
–Mięso wyprodukowane w Systemie QAFP doskonale zachowuje się podczas obróbki. Nie ma nadmiernego wysięku soku mięśniowego po obróbce termicznej, dzięki czemu każdy może rozsmakowywać się w kruchym, soczystym i aromatycznym produkcie finalnym – ocenia Janusz Pyra, szef kuchni Zamku Dubiecko.
Blogerzy także oceniali, jak przygotowuje się mięso wyprodukowane zgodnie z wytycznymi QAFP. Jak podkreślali, w Internecie znajdują coraz więcej informacji na temat produktów wytworzonych w tym Systemie. Zmienia się bowiem sposób docierania do przepisów kulinarnych – na blacie kuchennym obok mąki pojawia się kawałek miejsca na laptopa. Co trzecia osoba chętnie korzysta z popularnych w ostatnim czasie blogów i forów kulinarnych, a także ze stron producentów produktów spożywczych.
–System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP obejmuje najszlachetniejsze elementy mięsa wieprzowego: schab, szynkę i karkówkę. Aby przygotować z nim doskonałą potrawę, musi być ono najwyższej jakości, przede wszystkim zachowywać prawidłową strukturę, cechować się barwą różowo-czerwoną, zawierać tłuszcz na poziomie 2-3%, co zapewnia swoisty smak, kruchość i soczystość mięsa. Te kryteria spełnia właśnie mięso produkowane w Systemie QAFP. To wieprzowina produkowana z myślą o wymagającym konsumencie, który oczekuje produktu najwyższej jakości zarówno pod względem sensorycznym, odżywczym jak i technologicznym – informuje Jolanta Ciechomska, specjalista ds. Systemu QAFP.
Coraz więcej Polaków chętnie eksperymentuje w kuchni. Aż 64 proc. z nas chce urozmaicenia posiłków, 55 proc. kuszą nowe smaki, 12 proc. robi to tylko na specjalnie okazje, a 11 proc. – chce zabłysnąć przed rodziną i znajomymi. Blogerzy wyruszyli w kulinarną podróż w czasie. Na stołach pojawiły się najznakomitsze ze specjałów kuchni staropolskiej. Nie zabrakło dziczyzny i wielu ekologicznych regionalnych produktów.
–Tematem drugiego półfinału jest kuchnia Europy środkowo-wschodniej. Uczestnicy zaprezentowali swoje własne propozycje dań, typowych dla tego regionu. Pieczone polędwiczki czy nadziewane kaszanką jabłka to tylko niektóre potrawy, z którymi przyszło im się zmierzyć. Chętnie eksperymentowali również z mięsem QAFP – podsumowuje Marek Bielski, organizator imprezy.
Uczestnicy drugiego półfinału BlogerChef’a rozpoczęli spotkanie od testu wiedzy kulinarnej. Następnie przystąpili do gotowania. Tematem przewodnim imprezy była kuchnia Europy Środkowej i Wschodniej. Powstały rozmaite dania, przystawki i desery charakterystyczne dla tego regionu – zupy, gulasze, pierogi, pieczone owoce. Furorę wśród gości i jury konkursu zrobiły zwycięskie tarty Alicji Drzewieckiej, autorki bloga wielkiapetyt.blogspot.com – wytrawna z brukselką oraz słodka z gruszkami i morelami.
– Alicja musiała wygrać. Jej tarty były perfekcyjne. – mówi Mirek Drewniak, przewodniczący jury, który poczynaniom blogerów bacznie przyglądał się wraz z Januszem Pyrą i Markiem Lechowiczem, szefami kuchni Zamku Dubiecko.
A kolejny półfinał BlogerChef’a odbędzie się w Kudowie Zdroju.
