Mniej tłuszczu
Dwukrotnie mniejsza niż dotychczas uważano zawartość tłuszczu w mięsie, które przez konsumentów oraz specjalistów od żywienia człowieka postrzegane jest jako tłuste, np. boczek czy żeberka.
Szczególnie boczek, który jeszcze 20 lat temu zawierał około 50% tłuszczu, w efekcie selekcji zwierząt i poprawy ich mięsności zmienił swoje proporcje i dziś ma średnio o 15% mniej tłuszczu.
Korzystny profil kwasów tłuszczowych
Wieprzowina w porównaniu z mięsem wołowym, charakteryzuje się korzystnym profilem kwasów tłuszczowych: niższą zawartością kwasów nasyconych – SFA (tzw. „złego” tłuszczu) i znacznie wyższą zawartością wielonienasyconych kwasów PUFA (tzw. „dobrego” tłuszczu), a więc i korzystniejszą proporcją kwasów PUFA/SFA.
Korzystna proporcja kwasów omega-6:omega-3
W porównaniu z mięsem drobiowym wieprzowina, pomimo niższej całkowitej zawartości PUFA, charakteryzuje się znacznie korzystniejszą proporcją kwasów omega-6 i omega-3. Proporcja kwasów omega-6:omega-3 w wieprzowinie, niezależnie od wyrębu, wynosi poniżej 10: 1, a w mięsie drobiowym 20:1.
Mniej cholesterolu
Poziom cholesterolu jest zbliżony we wszystkich elementach tuszy wieprzowej, ale jego zawartość jest mniejsza niż dotychczas podawano w literaturze. W porównaniu z normami amerykańskimi USDA polski boczek zawiera mniej cholesterolu o 41%, żeberka o 57% a łopatka, szynka i schab o 31-35%.
Wieprzowina w porównaniu z mięsem drobiowym zawiera mniej cholesterolu (0.54 wobec 0.58-0.74 g/kg).
Mniej kalorii
Wartość energetyczna wieprzowiny zmniejszyła się znacząco w efekcie poprawy umięśnienia świń oraz ich lepszego żywienia i utrzymania zgodnie z wymogami dobrostanu. Dla wszystkich elementów tuszy średnie wartość kaloryczności stosowane do tej pory były zawyżone w stosunku do wartości stwierdzonych w niniejszym doświadczeniu.
Aktualnie 100 g schabu dostarcza 152 kcal, a schabu odtłuszczonego tylko 122 kcal!
Dla porównania 100 g tuszki kurczaka to 158 kcal.
Cenne źródło witamin
Wieprzowina jest cennym źródłem witaminy E. Jest jej dwa razy więcej niż dotychczas sądzono.
Witaminy B6 jest najwięcej w karkówce. Im większa mięsność, tym więcej witaminy B1.
Wartościowe źródło dobrze przyswajalnego żelaza
Wyniki badań wskazują, że żelazo z mięsa wchłania się w 20-50%, natomiast z produktów roślinnych w 1-8%. Poza wątrobą, najbardziej bogatą w żelazo, spośród wszystkich elementów tuszy wieprzowej najwięcej żelaza zawiera karkówka (6,25 mg/100g). W powszechnie zalecanym szpinaku żelazo występuje w ilości 1-3 mg/100g.
MAŁO SOLI
Wieprzowina ma niską zawartość sodu (0.33-0.58 g/kg) w porównaniu z wołowiną (0.74 g/kg) i drobiem ( 0.77 g/kg). Dlatego można proponować ją jako składnik diety przy nadciśnieniu tętniczym.
Wysoka jakość mięsa
Aktualnie kulinarne mięso wieprzowe nie zawiera zbędnego tłuszczu, ma prawidłową różowo-czerwoną barwę, jest delikatne i kruche, a optymalny poziom tłuszczu śródmięśniowego (IMF) korzystnie kształtuje jego smak, zapach i soczystość.
Lepsza wartość odżywcza
Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa wieprzowego uległa znacznej poprawie przez ostatnie 20 lat. Na początku lat 90. średnia mięsność tuczników kształtowała się na poziomie tylko 43%! Obecnie zawartość mięsa w tuszy wynosi średnio 57%. Jest to efekt systematycznej pracy hodowlanej nad poprawą mięsności tuczników. Obecnie wieprzowina nie ustępuje pod względem wartości odżywczych innym rodzajom mięs.
Metodyka badań
Materiał do badań
Badaniami objęto 120 tusz wieprzowych pochodzących od świń mieszańców ras wbp x pbz, o znanym i udokumentowanym pochodzeniu, wyprodukowanych zgodnie z założeniami Krajowego Programu Hodowlanego i według planowanych kojarzeń.
Materiał do analiz pobierano od zwierząt sklasyfikowanych do 3 klas mięsności, tj. S, E i U. Dla każdej klasy pobrano próby od 40 sztuk z następujących elementów: boczek bez kości, karkówka, łopatka, schab z kością, szynka, żeberka oraz schab bez kości, tkanki łącznej i tłuszczowej okalającej mięsień.
Analizy
W każdym z elementów określono podstawowy skład chemiczny, zawartość składników mineralnych, cholesterolu, witamin z grupy B, A i E oraz kwasów tłuszczowych. Dla każdego elementu tuszy wieprzowej obliczono wartość energetyczną.
Cel badań
Celem badań było wykazanie, że wartości charakteryzujące wieprzowinę pod względem odżywczym prezentowane dotychczas w literaturze są już nieaktualne, bowiem przez ostatnie 20 lat jej wartość w tym zakresie uległa znacznej poprawie. W związku z tym mięso wieprzowe bez obaw może zająć ważne miejsce w codziennej diecie.
