Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawiera kwasy tłuszczowe nasycone (SFA) oraz kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT), w których skład wchodzą wielonienasycone kwasy (PUFA) i jednonienasycone kwasy (MUFA). Tłuszcze nasycone dostarczają człowiekowi energii, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych. W nadmiarze mogą jednak szkodzić, podnosząc poziom złego cholesterolu i przyczyniają się do problemów z sercem. NNKT są bardzo cenne dla organizmu. Ich niedobór powoduje bowiem skutki groźne dla zdrowia, np. reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, opóźnienie gojenia się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.
Proporcja kwasów PUFA/SFA uznawana jest powszechnie za wskaźnik jakości tłuszczu w odniesieniu do zdrowia człowieka, a ten w ostatnich latach w mięsie wieprzowym znacznie się poprawił i wzrósł z 0,2 do 0,25. Proporcja kwasów PUFA/SFA jest korzystniejsza w wieprzowinie niż w wołowinie. Jeśli zaś pod lupę weźmiemy mięso drobiowe, okazuje się, że wieprzowina, choć ma mniej NNKT, charakteryzuje się znacznie korzystniejszą proporcją kwasów omaga-6 i omega-3. Spośród tych trzech rodzajów mięsa wieprzowina więc ma najlepsze właściwości prozdrowotne i powinna być zalecana w żywieniu człowieka, szczególnie osób z nadwagą, cukrzycą i chorobami ukłądu krążenia.
Możemy kształtować skład kwasów tłuszczowych w mięsie przez żywienie trzody chlewnej. Do paszy dodaje się naturalne składniki będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak np. nasiona czy olej z lnu. Dzisiejsza wieprzowina nie jest więc tak „straszna”, jak się mówi. I być może nie warto jest kupować w aptece „tabletek omega”, skoro odpowiednio zbilansowana dieta, a więc zawierająca wieprzowinę i ryby w cotygodniowym jadłospisie, może dać takie same efekty. A dodatkowo pozwoli zaoszczędzić parę groszy.
Artykuł ukazał się w gazecie „SUPER express” w dniu 29.01.2015r. jako trzeci z cyklu „Wieprzowina pod lupą”, sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
