Categories Przekąski

Kwasy tłuszczowe w wieprzowinie nie takie straszne, jak mówią

Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawiera kwasy tłuszczowe nasycone (SFA) oraz kwasy tłuszczowe nienasycone (NNKT), w których skład wchodzą wielonienasycone kwasy (PUFA) i jednonienasycone kwasy (MUFA). Tłuszcze nasycone dostarczają człowiekowi energii, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych. W nadmiarze mogą jednak szkodzić, podnosząc poziom złego cholesterolu i przyczyniają się do problemów z sercem. NNKT są bardzo cenne dla organizmu. Ich niedobór powoduje bowiem skutki groźne dla zdrowia, np. reakcje zapalne w organizmie, zahamowanie wzrostu niemowląt i dzieci, powstawanie zmian skórnych, opóźnienie gojenia się ran, zwiększoną wrażliwość na infekcje, nadmierną kruchość naczyń włosowatych, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, zaburzenia czynności wielu tkanek i narządów.

Proporcja kwasów PUFA/SFA uznawana jest powszechnie za wskaźnik jakości tłuszczu w odniesieniu do zdrowia człowieka, a ten w ostatnich latach w mięsie wieprzowym znacznie się poprawił i wzrósł z 0,2 do 0,25. Proporcja kwasów PUFA/SFA jest korzystniejsza w wieprzowinie niż w wołowinie. Jeśli zaś pod lupę weźmiemy mięso drobiowe, okazuje się, że wieprzowina, choć ma mniej NNKT, charakteryzuje się znacznie korzystniejszą proporcją kwasów omaga-6 i omega-3. Spośród tych trzech rodzajów mięsa wieprzowina więc ma najlepsze właściwości prozdrowotne i powinna być zalecana w żywieniu człowieka, szczególnie osób z nadwagą, cukrzycą i chorobami ukłądu krążenia.

Możemy kształtować skład kwasów tłuszczowych w mięsie przez żywienie trzody chlewnej. Do paszy dodaje się naturalne składniki będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak np. nasiona czy olej z lnu. Dzisiejsza wieprzowina nie jest więc tak „straszna”, jak się mówi. I być może nie warto jest kupować w aptece „tabletek omega”, skoro odpowiednio zbilansowana dieta, a więc zawierająca wieprzowinę i ryby w cotygodniowym jadłospisie, może dać takie same efekty. A dodatkowo pozwoli zaoszczędzić parę groszy.

Przepis na szynkę z żurawiną
Składniki:
– szynka wieprzowa bez kości
– szklanka bulionu
– 2 duże cebule
– opakowanie żurawiny
Marynata:
– kilka łyżek oleju
– papryka słodka
– papryka ostra
– czosnek granulowany
– majeranek, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Z oleju oraz przypraw szykujemy marynatę, którą nacieramy szynkę. Całość odstawiamy do lodówki na noc. Tak przygotowaną szynkę wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 180°C. Przygotowujemy zalewę z bulionu, pokrojonej w piórka cebuli, majeranku, czosnku oraz żurawiny. Całość gotujemy w rondelku. Po 1 godzinie pieczenia zalewamy szynkę zalewą i pozostawiamy w piekarniku na kolejną godzinę. Od czasu do czasu polewamy szynkę wytworzonym sosem.

Artykuł ukazał się w gazecie „SUPER express” w dniu 29.01.2015r. jako trzeci z cyklu „Wieprzowina pod lupą”, sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *