Jednym z najważniejszych czynników, który ma związek z naszym zdrowiem i tym, co spożywamy, jest wartość energetyczna, czyli kalorie w naszej diecie. Gdy liczba kalorii jest wystarczająca, wówczas, jeśli jesteśmy zdrowi, możemy bardzo skutecznie dbać o naszą sylwetkę, zachowując dobrą kondycję, dobre samopoczucie i uśmiech na twarzy.
Powinniśmy zwrócić uwagę na to, ile kalorii potrzebujemy, aby prawidłowo funkcjonować. Każdy dzień nie musi być taki sam pod względem posiłku. Dobrze jest jednak bilansować nasze energetyczne zapotrzebowanie (kalorie) w rozsądnym okresie czasu. Dietetycy proponują przyjmować tydzień jako tak zwany okres rozliczeniowy. Podstawą wszelkich kalkulacji związanych z kaloriami jest konieczność pamiętania, że 1 gram białka podobnie jak i węglowodanów dostarcza ok. 4 kcal, a tłuszcze – ponad dwa razy więcej, tj. 9 kcal. Chude 100 gram schabu dostarczy nam 139 kcal, a nieco bardziej tłusty kawałek nawet 157 kalorii. Gdy pozbawimy go skrawków tłuszczu, liczba kcal może ulec zmniejszeniu o około 20 proc. Z niektórych badań wynika, że szynka jest jeszcze chudsza i liczba kalorii, jaką otrzymamy po zjedzeniu jej 100 g, wyniesie 118 kcal. Dla porównania – 100 g tuszki kurczaka dostarcza 158 kcal. Wartość energetyczna wieprzowiny zmniejszyła się znacząco w efekcie poprawy umięśnienia świń oraz ich lepszego żywienia i utrzymania zgodnie z wymogami dobrostanu.
Mięso dzięki zawartemu w nim tłuszczowi sprawia, że odczuwamy sytość po zjedzonym posiłku. Tłuszcz potęguje smak mięsa. Należy pamiętać o tym, by nie przekraczać zaleceń zdrowotnych dla naszego wieku, płci czy grupy zawodowej (praca lekka czy obarczona wysiłkiem fizycznym). Jeśli jemy bardziej kalorycznie, niż potrzebujemy, to zużyjmy ten nadmiar ćwicząc, na przykład poprzez marsz z kijkami nordic-walking lub z psem, włączając naszych bliskich – dzieci, żonę lub męża, a może sąsiadkę lub sąsiada. Jeśli jednak pojawią się problemy ze zdrowiem, posłuchajmy lekarza i dietetyka.
