Categories Wieprzowina

Wartości dietetyczne wieprzowiny – coś dla GŁODNYCH wiedzy

Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem w naszym kraju. I tak w 2011 roku statystyczny Polak skonsumował 42,2kg mięsa wieprzowego. Ale w ogólnej puli zjadanego mięsa udział wieprzowiny z roku na rok maleje. Może warto trochę zmienić  pogląd na mięso wieprzowe- syndrom czerwone mięso to cholesterol. Przecież inne nacje- Hiszpanie, Duńczycy, Niemcy, Austriacy- zjadają go o wiele więcej, bo około 60-65 kg na osobę i jakoś niestraszne im zagrożenie „ złym cholesterolem (cholesterol dzieli się na dobry- frakcja HDL i zły – frakcja LDL). Cholesterol nie jest trucizną, którą zjadamy wraz z pokarmem. Jest podstawowym składnikiem struktury wszystkich komórek organizmu i jest niezbędny w procesie przemiany materii. Cholesterol stabilizuje i chroni błony komórkowe oraz nerwy, jest potrzebny do syntezy większości hormonów płciowych, chroni skórę i jest potrzebny do wytwarzania witaminy D, wspomaga system immunologiczny, diabetyków chroni przed uszkodzeniami nerek, jest ważny do rozwoju mózgu noworodków.

A przecież wieprzowina to przede wszystkim bogate źródło wysokowartościowego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy – w każdym rodzaju mięsa. Porcja 100 g chudej wieprzowiny to około 20 g białka. A ile białka dziennie potrzebujemy? Dzienne zapotrzebowanie człowieka na białko wynosi 0,8 – 1 g na 1 kg masy ciała. Czyli osoba o wadze 70 kg potrzebuje 56 – 70 g białka każdego dnia, a więc 100 g kawałek wieprzowiny zaspokoi 28 – 36% dziennego zapotrzebowania. Mięso wieprzowe zawiera: cynk, żelazo, miedz, witaminę PP (niacyna), witaminy z grupy B (B1 do prawidłowej przemiany  węglowodanów i funkcjonowania układu nerwowego, B2, B12).

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *