Categories Dania obiadowe

7 porad dietetyka na temat przyrządzania mięsa

  • Najlżej strawne mięso to gotowane lub duszone bez obsmażania i pieczone bez tłuszczu. W czasie smażenia mięso nasiąka tłuszczem, który utrudnia proces trawienia w naszym organizmie.
  • Mięso ugotowane na parze nie dość, że jest lekko strawne i soczyste, to zachowuje składniki odżywcze.
  • Warte polecenia jest pieczenie w folii. Przypomina raczej duszenie we własnym sosie, no owinięte produkty pieką się bez dodatku wody i tłuszczu. Korzyści? Więcej składników odżywczych i mniej kalorii. Takie pieczenie trwa krócej niż tradycyjne, co zapobiega stratom witamin. Do pieczenia w folii wybieraj mięso chude, ponieważ w czasie pieczenia nie wytopi się z niego tłuszcz, np. polędwicę.
  • Walory smakowe podwyższy dodatnie do mięsa ziół lub warzyw.
  • Polecam tez pieczenie mięsa na grillu, ale nie nad otwartym ogniem (trzeba podłożyć folię aluminiową lub tackę). Jeśli tłuszcz kapie prosto na węgle, powstaje rakotwórczy dym.
  • Osobom na diecie zalecam jedzenie polędwicy bądź schaby środkowego, gdyż zawiera mniej tłuszczu, natomiast najwięcej pełnowartościowego białka.
  • Mięso jest produktem zakwaszającym przewód pokarmowy, a pokarmy roślinne działają zasadotwórczo. Aby trawienie odbywało się bez zakłóceń, musi być zachowana proporcja między produktami zasado- i kwasotwórczymi. Można to spełnić, jedząc potrawu mięsne z dużą ilością warzyw lub dodatkiem owoców.
Zobacz również:  Idealny czas pieczenia nogi z kurczaka – ile naprawdę trwa?

Jestem pasjonatem kuchni i dobrego jedzenia, a szczególną sympatią darzę… wieprzowinę. To właśnie ona stała się inspiracją do stworzenia bloga wieprzopedia.pl, gdzie dzielę się sprawdzonymi przepisami, kulinarnymi ciekawostkami i poradami dotyczącymi diety oraz przygotowywania potraw.

Na blogu znajdziesz zarówno klasyczne receptury, jak i nowoczesne pomysły na dania z wieprzowiny – od prostych obiadów, po bardziej wykwintne potrawy. Staram się pokazywać, że mięso to nie tylko składnik kuchni tradycyjnej, ale także świetna baza do eksperymentów kulinarnych.

Wieprzopedia.pl to miejsce dla wszystkich, którzy kochają gotować, odkrywać nowe smaki i czerpać radość ze wspólnego jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *