- Najlżej strawne mięso to gotowane lub duszone bez obsmażania i pieczone bez tłuszczu. W czasie smażenia mięso nasiąka tłuszczem, który utrudnia proces trawienia w naszym organizmie.
- Mięso ugotowane na parze nie dość, że jest lekko strawne i soczyste, to zachowuje składniki odżywcze.
- Warte polecenia jest pieczenie w folii. Przypomina raczej duszenie we własnym sosie, no owinięte produkty pieką się bez dodatku wody i tłuszczu. Korzyści? Więcej składników odżywczych i mniej kalorii. Takie pieczenie trwa krócej niż tradycyjne, co zapobiega stratom witamin. Do pieczenia w folii wybieraj mięso chude, ponieważ w czasie pieczenia nie wytopi się z niego tłuszcz, np. polędwicę.
- Walory smakowe podwyższy dodatnie do mięsa ziół lub warzyw.
- Polecam tez pieczenie mięsa na grillu, ale nie nad otwartym ogniem (trzeba podłożyć folię aluminiową lub tackę). Jeśli tłuszcz kapie prosto na węgle, powstaje rakotwórczy dym.
- Osobom na diecie zalecam jedzenie polędwicy bądź schaby środkowego, gdyż zawiera mniej tłuszczu, natomiast najwięcej pełnowartościowego białka.
- Mięso jest produktem zakwaszającym przewód pokarmowy, a pokarmy roślinne działają zasadotwórczo. Aby trawienie odbywało się bez zakłóceń, musi być zachowana proporcja między produktami zasado- i kwasotwórczymi. Można to spełnić, jedząc potrawu mięsne z dużą ilością warzyw lub dodatkiem owoców.
Categories
Dania obiadowe
7 porad dietetyka na temat przyrządzania mięsa
